Europese Verkiezingen in Kaart
Gebaseerd op de percentages aan eurofractieleden die door de lidstaten naar Brussel zijn gestemd heb ik wat Data-Analyse en visualisatie gedaan. Een paar interessante zaken worden zichtbaar:
Een tweestromenland zichtbaar in Europa?
Een tweestromenland zichtbaar in Europa?
Ten eerste heb ik de data van het stemgedrag 'gedwongen' in twee clusters. Dit om te kijken of er duidelijke tweedeling in Europa bestaat. Op basis van een K-Means Cluster Analysis krijg je bovenstaande 2 groepen.
Hiernaast zie je wat het algoritme precies heeft gedaan. De meest duidelijke tweedeling in Europa wordt gevormd door waar de klassieke tweestrijd Christendemocratie vs Sociaaldemocratie sterk is (geel) aan de ene kant.
Aan de andere kant staat de groep waar het politieke landschap veel diverser is en waar Liberalen, Groenen en Eurosceptici een duidelijkere rol van betekenis spelen (blauw). |
Opvallend is dat die scheiding behoorlijk geografisch loopt. Waar in Noord-Europa het politieke landschap divers is, concentreert het zich in het zuiden vaak op de genoemde klassieke tweestrijd. Letland vormt hierbij de uitzondering.
Wie lijkt op Nederland?
Wie lijkt op Nederland?
Verder is het interessant om te kijken wie onze 'politieke buren' in Europa zijn. Nearest Neighbour Analysis wijst uit dat Finland en Zweden ons stemgedrag het dichtste naderen. België, Litouwen en Denemarken behoren eveneens tot de hoogste categorie overeenkomst (noot: arbitrair). Je ziet dus dat er tussen de landen waarin de tweedeling christendemocratie vs sociaaldemocratie minder prominent aanwezig is ook nog duidelijke verschillen zijn. Estland, Frankrijk en Groot-Brittannië behoren wat dat eerste betreft tot 'onze' categorie, maar verschillen qua uiteindelijke distributie over de eurofracties nog behoorlijk van ons.
En vergeleken met vorige verkiezingen?
Zijn dit nieuwe verschijnselen of was dit eerder al zo? Hiervoor heb ik gekeken naar de vorige verkiezingen (2014). Ook hier heb ik geclusterd; op zowel 2 als 3 clusters:
In de 2-cluster analyse komt wederom een groep landen naar voren waarin o.a. de groenen en liberalen en grotere rol speelden t.o.v. EPP/SD. Echter: in een 3-cluster model leveren beide groepen een land af aan het derde, nieuwe, cluster. Dit zijn de landen waar het euroscepticisme nogal een ding is momenteel: Groot-Brittannië en Italië.
Europarlement steeds meer divers?
Slotconclusie? Al met al kun je dus zeggen dat het Europese politieke landschap diverser is geworden. Ook is er -in meer Noord-Europese landen dan de vorige verkiezingen- minder strijd tussen (slechts) twee partijen. In combinatie met een hogere opkomst lijkt me dit een goede zaak. Hopelijk voelen mensen zich hiermee ook beter vertegenwoordigd!